Monday, April 03, 2006

Ne ihanat alusvaatteet



Eeva Harri kirjassaan "Muodit ja muodot" (1921):

"YHTÄ JA TOISTA ALUSVAATTEISTA

Niin, alusvaatteista! Eikö totta, sydän rupesi heti kiivaammin sykkimään? Kun nainen ajattelee pukeutumistaan, ovat lähinnä turkistavaroita sievät, utuiset alusvaatteet hänen suurin intohimonsa. Ja onkin paljon viehättävämpää suunnitella itselleen kaunista paitaa kuin esim. uutta puseroa. Jos olisi valittava jompikumpi noista kahdesta somasta vaatekappaleesta, niin todellinen Eevan tytär antaisi varmasti etusijan paidalle - luonnollisesti pitkän ja ankaran sieluntaistelun jälkeen, mutta kuitenkin. Mielellään säästää hiukan leningeissä, palttoissa y. m. voidakseen olla hieno ja moitteeton 'sisäpuolelta', sillä se tuottaa sanoinkuvaamattoman nautinnon ja tyydytyksen. Tekisipä mieli sanoa, että tuo tunne on hiukan sukua hyvän omantunnon rauhalle.

Kauniit alusvaatteet ilmaisevat hienostuneita tapoja ja itsekunnioitusta. Valitettavasti emme me suomalaiset paljoa välitä näistä salaisimmista vaatekappaleistamme. - -

Vaikk'ei meillä sattuisikaan olemaan miljoonia, voimme silti omistaa kauniita, hienoja alusvaatteita. Jos nimittäin meillä on harrastusta asiaan, hyvää makua ja näppärät sormet. Mikä pakko meidän on ostaa käsinkirjailtuja sveitsiläisiä batistipaitoja tai Parisista tuotuja crêpe-de-Chine-ihmelaitteita. Hurmaavista silkkitrikoo-paidoista ja -kombinatsioneista puhumattakaan. Ne ovat hurmaavia, sitä emme voi kieltää, mutta nähkäämme niistä vain unta tai korkeintaan ommelkaamme yksi piironginlaatikkoomme. Joku vuosi sitten tuskin olimme edes kuulleetkaan paidoista, jotka ovat ommellut suloisimmasta ja pehmeimmästä crêpe-de-Chinestä mitä uneksia saattaa. - - Mutta nyt meistäkin on tullut niin kontinentaalisia, että täysin ymmärrämme sen viehätyksen. Se on mielestämme suloinen, eikä mikään muu kuin kukkaro estä meitä sitä hankkimasta itsellemme. Mutta tehkäämme se itse, niin kustannukset eivät nouse niin ylivoimaisiksi. Se on ommeltava mahdollisimman yksinkertaiseksi. Vain aivan pieni kirjailu, reikäommel tai kapea pitsi koristeeksi. - - Alusvaatteiden tulee olla kuosiltaan yksinkertaisia ja mikäli mahdollista käsityötä.

Crêpe-de-Chine ei muuten ole suinkaan niin epäkäytännöllistä kuin luulisi. Crêpe-de-Chinestä ommeltu paita on vuosikausia hieno ja sievä, kun hankkii hyvänpuoleista kangasta ja pesee sen itse varovasti ja hyvällä saippualla. Päiväpaidoiksi ja kombinatsioneiksi on valkoinen tai joku hyvin vaalea, herkullinen pastelliväri sominta, yöpaidoissa voi käyttää enemmän väri-iloa. - - Olenpa joskus lukenut sankarittaresta, jolla oli yönmusta crêpe-de-Chine-paita! Jos hän on nuori, kaunis ja kultakiharainen ja nukkuu isossa taivasvuoteessa valkoisen silkkipeiton ja valkeiden pitsikoristeisten pielusten välissä, on näky kieltämättä harvinaisen hienostunut.

No, niin hienostuneita ei meidän sentään tarvitse olla. Onhan sateenkaaressa monta kaunista ja hauskaa väriä, joita kaikkia voimme käyttää, kun tahdomme hankkia piironginlaatikkoomme jonkun oikein erikoisen ja hienon vaatekappaleen.

Niin jonkun erikoisen ja hienon. Mutta sitten ne tavalliset, ne jokapäiväiset, joiden tulee kestää pesua ja pitoa. Sieviä niiden silti on oltava! - - Hyvin hienot alusvaatteet sekä Ranskassa että Amerikassa ovat kokonaan käsityötä. Väittävät, että käsintehdyt ovat elegantimpia ja taipuisampia. Ja ovat oikeassa. - - Konetta käytetään hyvin pitkiä saumoja, kuten paitojen lieve- ja sivusaumoja ommeltaessa. Mutta kaikki kirjailut, korko-ompelut y. m. suoritetaan yksinomaan käsin. Pitsit ovat yksinomaan käsin nyplättyjä. - -

Naisten, jotka käyttävät paitoja ja housuja paitahousujen asemesta, pitäisi ommella aina ne samaan tyyliin, käyttää samaa koristetta, niin että ne muodostavat kokonaisuuden. - - Tällä ei suinkaan tahdota sanoa, että olisi ommeltava tusina tai puoli ihan samanlaisia, se on aivan turhaa yksitoikkoisuutta. Vaihtelua, vaihtelua alusvaatteiden malleihinkin. Silloin niitä on paljon hauskempi sekä käyttää että ommella, eikä se suinkaan tule sen kalliimmaksi. Siihen aikaan kuin isoäiti laitteli morsiuskapioitaan, ompeli hän tusinan prikulleen samanlaisia 'joka lajia'. Nykyajan nainen rakastaa vaihtelua, ja hänen kaksitoista paitaansa y. m., y. m. ovat erimallisia. Sen ilon toki suonemme hänelle, eikä se niin pieni olekaan. Vai olisiko pidettävä kiinni entisen miehen sanasta: 'Ei ole ollenkaan tarkoituskaan, että mamsellilla olisi niin turkasen hauskaa.'"