Thursday, June 29, 2006

Coco Chanelin ajatuksia


(Axel Madsen: Coco Chanel)

"Haute couture on lopussa, koska se on sellaisten miesten käsissä jotka eivät pidä naisista, jotka osaavat vain pilkata naisia."

"Ennen naiset vaihtoivat neljäkymmentävuotiaina nuoruuden arvokkuuteen ja viehätysvoimaan. He kehittyivät, ei siitä koitunut heille mitään vahinkoa. Nykyisin he kilpailevat nuorten tyttöjen kanssa naurettavin asein. Saparot ja koulureppu vain puuttuvat."

"Naisten koulutus koostuu kahdesta opista - ei koskaan kotoa ilman sukkia, ei koskaan ulos ilman hattua." (Tästä olen eri mieltä! Itse liikuskelen kotona käytännöllisesti katsoen aina ilman sukkia, ja olen siis tietenkin sillä kannalla, että hieno nainen on hieno nainen paljasjaloinkin!)

"Eleganssi ei ole sitä että sujautetaan päälle uusi puku. Ihminen on elegantti, koska hän on elegantti, eikä uudella puvulla ole mitään tekemistä sen kanssa. Voi olla elegantti hameessa ja villapuserossa."

Thursday, June 15, 2006

"Madame Bebeä" tapaamassa


Minulla oli toukokuussa ainutlaatuinen tilaisuus tavata legendaarinen Bertha Puisto eli Bebe, jolla oli muotisalonki Helsingissä 1940-luvun lopulta 1970-luvulle. Bertha Puisto, silloinen Aronen, lähti 17-vuotiaana maailmalle pienestä Kihniön kunnasta, jossa itsekin asustelen. Itse asiassa Bebe on kotoisin samasta talosta, jossa mieheni vietti lapsuutensa!

Siteeraan hieman Satakunnan Kansan artikkelia "Madame Bebe puki seurapiirit" (Lili Wessman 26. 3. 2006):

"Eräänä aamuna Bertha pukeutui kukkaleninkiin, mustaan sorsettitakkiin, panamahattuun ja pitsikäsineisiin. Hän laittoi jalkaan liidulla valkaistut tenniskengät, otti faneriaskin ja hyppäsi pyörän selkään.
- Äiti huusi perään: 'Bertha, älä mene!'. En totellut."

"Kun Bertha odotti esikoistaan, hänen piti ostaa kenkäkupongeilla järkevät, matalakantaiset jalkineet. Hän osti piikkikorkoiset kultakengät.
- Ei mitään järkevää minulle! Kaunista vaan!"

"- Sodan jälkeen hienoja kankaita ei saanut mistään. Salakuljetin niitä Tukholmasta. Kävelin monet kerrat tullin läpi kankaat vartalon ympäri kiedottuina.
- Kerran salakuljetin kolmen, neljän leningin verran luonnonsilkkiä. En koskaan jäänyt kiinni."

"Saksasta salonginpitäjä toi nappeja ja nauhoja, Ranskasta kankaita. Bebe asioi Rodinin kangaskaupassa Pariisin Champs-Elysées'llä.
- Leninkikauppiaiden yhdistys teki joka vuosi matkan Pariisiin. Vuokrasimme aina oman lentokoneen. Se oli kovasti kätevää, Bebe kertoo ja näyttää hankintoja.
- Nämä kultatuolit ja kynttilänjalat toin Pariisin kirpputoreilta.
Suurten muotitalojen näytöksiin, filmitähtien ja kuninkaallisten joukkoon, Bebe pujahti aikakauslehti Mona Lisan lehdistökortilla. Madamea tosin epäiltiin vakoilijaksi.
- Diorilla tarkastivat paperini moneen kertaan. Pelkäsivät muotivarkaita."

"Bebe oli myös aikansa mallimamma. Maalta kisoihin tulleet tytöt ohjattiin Beben oppiin, puettavaksi ja meikattavaksi.
- Eiväthän ne tytöt osanneet. Kerrankin tuli nätti tyttö kamalassa vaatteessa. Oli pannut äitinsä iltapuvun Miss Suomi -kilpailuun!
Messuhallin lavan takana Bebe apulaisineen harsi kiireesti missikokelaan päälle isot kasat sinistä tylliä ja pitsiä. Luomus pysyi koossa nuppineuloilla.
- Ei hän paljon voinut lavalla kääntyillä!
Vuoden 1958 Miss Suomi Pirkko Mannolasta kumminkin tuli."

Ja vielä artikkelin lopusta Bertha Puiston tyylivinkit nykypäivänkin naiselle:

"- Bertha Puiston mukaan tyylikäs nainen ei tarvitse valtavaa garderobia.
- Vaatevaraston pitää olla muunneltavissa. Hyvä vaate uudistuu pienillä lisukkeilla.
- Tyyli luodaan yksinkertaisin keinoin; harkituilla leikkauksilla ja korkealaatuisilla kankailla.
- Tyylikäs nainen kantaa vaatteensa kauniisti.
- Tyyli on ryhtiä!
- Farkkuja ja lenkkitossuja tyylikäs nainen käyttää vain heinäpellolla."