Wednesday, January 17, 2007

Paljasjalkainen leidi?


Siitä kysymyksestä, voiko hieno nainen esiintyä paljain jaloin, mieleeni muistui hieman samanlaisen kysymyksen pohdinta Aleksandr Fadejevin teoksesta "Nuori kaarti", jossa nuori tyttö joutuu vastarintaliikkeen tehtävissä esittämään rikkaan teollisuuspampun näyttelijätärtytärtä...

"Ljuba heräsi hyvin varhain ja hyräillen alkoi laittautua matkalle. Hän päätti pukeutua yksinkertaisesti säästääkseen parasta leninkiään, mutta sittenkin riittävän silmäänpistävästi. Kaikkein hienoimman vaaleansinisen kreppileninkinsä, siniset kenkänsä, pitsikoristeiset alusvaatteensa ja silkkisukkansa hän pani matkalaukkuun. Pari tuntia hän istui paitasillaan kahden pienen peilin välissä, joista hädin tuskin näkyi koko pää, ja kähersi tukkaansa käännellen päätään puoleen ja toiseen, hyräillen ja painaen jännityksestä lattiaan vuoroin yhtä, vuoroin toista kermanvalkoista jalkaansa. Sitten hän kiinnitti sukkanauhavyön, pyyhkäisi kämmenellään jalkapohjansa, veti jalkaansa ihonväriset liinasukat ja kermankeltaiset kengät ja solautti ylleen viileän kahisevan leningin, jota kirjavoittivat kirsikat ja jos minkämoiset täplät ja kuviot."

"Seurue asettui notkon tuulensuojaiselle rinteelle kuivuneeseen ruohikkoon. Ljuba ei huolinut viiniä, vaikka häntä kovasti suostuteltiinkin. Maahan levitetyllä pöytäliinalla oli kuitenkin niin paljon herkkuja, että olisi ollut tyhmää kieltäytyä niistä, semminkin kun hän oli näyttelijätär ja teollisuusmiehen tytär, ja Ljuba söi niin paljon kuin jaksoi.
Ljubaa vaivasi kenkiin mennyt multa, ja epäröityään, että mahtaisiko teollisuusmiehen tytär menetellä siten, hän otti kengät jalastaan, karisti niistä mullan, pyyhki kämmenellään jalkapohjansa ja jäi sukkasilleen antaakseen jalkojen levähtää. Ljuba lienee menetellyt oikein, ainakin saksalaiset upseerit pitivät hänen tekoaan asiaan kuuluvana."