Friday, May 28, 2010

Gardening in dresses


Tällä hetkellä olen valtavan innostunut suunnilleen sadan vuoden takaisesta pukeutumistyylistä. Olen siis siirtynyt vielä muutaman vuosikymmenen taaksepäin... Pidän eniten 1900-luvun alun muodista siinä vaiheessa, kun tiukoista korseteista luovuttiin, ja linjat muuttuivat pehmeiksi ja vaatteet laskeutuviksi, mutta tyyli ei vielä ollut liian karua ja pelkistettyä. Aivan suorat linjat eivät minun vartalolleni sovi.

Edvardiaanisen ajan isot hatut ovat mahtavia! Sääli, ettei nykyään käytetä juurikaan hienoja hattuja... Tosin se ei estä minua pitämästä hattua aina, kun mahdollista! Käytän sekä vintage-hattuja että omia ja tyttäreni tuunaamia, isoja ja vähän kreisejä hattuja. Tyttären hatuissa on koristeina topattuja kangasleivoksia, neulottuja ötököitä, liskoja jne. Olen miettinyt, voisiko kaamean näköisen, mutta välttämättömän pyöräilykypärän naamioida upeaksi hatuksi...

Puutarhahatun tein ompelemalla vanhaan, leveälieriseen olkihattuun tyttäreni virkkaamia isoja kukkia, ompelemalla hattuun leuan alle solmittavat nauhat ja peittämällä koko komeuden vielä isolla harsolla, hyttysten takia. Vanhan ajan korkeat kaulukset ja pitkät helmat suojelisivat samoin loistavasti hyttysiltä, mistä syystä olenkin ompelemassa itselleni pitkähihaista, korkeakauluksista puutarhapuseroa ja siihen sopivaa pitkää hametta! Olen löytänyt muitakin hassuja, joiden mielestä "gardening in dresses" on ainoa oikea tapa hoitaa puutarhaa... Katsokaapa vaikka tätä: https://www.ahume.co.uk/blog/index.php/digging-the-gardening-glam/!

Ajattelin ommella puutarhakäsineetkin itse; niidenhän ei tarvitse olla yhtä siroja ja istuvia kuin muiden hansikkaiden, ja itse ompelemalla saan vintage-tyyliin sopivat mieluisat värit ja kuviot.

Thursday, April 29, 2010

Tasha Tudor


(Valokuvan copyright Richard Brown.)

Tasha Tudor teki sen, mistä olen haaveillut: hän siirtyi elämään menneisyydessä ja antoi muun maailman jatkaa "kehitystä" hullun lailla. Tasha jopa pukeutui 1800-luvun tapaan ja puki lapsensakin siten, pesi pyykit käsin jne. Olen välillä suunnitellut, että alkaisin kulkea pitkissä mekoissa, esim. Karin Larssonin tyyliin. Ainakin puutarhassa työskentelyä varten pitäisi ehdottomasti olla jotain romanttisempaa kuin vanhat verkkarit. Katselkaapa, millaisia mekkoja Maija Karma on piirtänyt Tingelstiinalle Marjatta Kurenniemen "Onneli ja Anneli"-sarjassa! Siltä puutarhurin pitää mielestäni näyttää! Lastenkirjojen kuvitus (hmm, sattumalta Tasha Tudorkin kuvitti lastenkirjoja...) on muutenkin toisinaan inspiroinut minua: pukeutumistyylini muistuttaa usein Maija Poppasen tyyliä.


Kotiympäristön olisi tietysti oltava sopusoinnussa pukeutumistyylin kanssa, kuten Tashalla. Kotimme on liian moderni - tänne sopivat parhaiten 40 - 60-luvun vaatteet. Kotityöt saavat muuten ihan uutta potkua, kun sonnustaudun aamulla sievään 50-luvun esiliinaan, panen huulipunaa ja korvakorut; tunnen itseni 50-luvun mainosten tehokkaaksi perheenemännäksi!


Vanhanaikaisempaan pukeutumiseen olisi omiaan lapsuudenkotini, joka on rakennettu 20-luvulla, mutta on tyyliltään vielä vanhahtavampi. Vietän siellä lasten kanssa pari - kolme viikkoa kesäisin. Voisi olla hauska idea tehdä siitä paikka, jossa palaisimme aina menneisyyteen; talo houkuttelee ilmapiirillään sellaiseen muutenkin...

Friday, March 05, 2010

Tarvitsisin aikakoneen!


Päätin ommella itselleni yöpuvun ja aloin etsiskellä sopivaa vintage-kaavaa. Yllätyin, kuinka paljon minulla onkaan vanhoja käsityölehtiä - en ollut muistanut erästä lähes puolen metrin korkuista pinoa olohuoneen kaapissa... Kaikesta huolimatta en löytänyt kaavaa, joten lopulta sävelsin yöpaidan omasta päästäni, käyttäen vähän apuna Kerstin Lokrantzin kirjaa "Vaatteita vaivatta 2" (WSOY 1977).


70-luku ei kylläkään varsinaisesti ole minun tyyliäni. Minua viehättää eniten 30 - 40-luvun muoti, joka sopii vartalollenikin parhaiten! Sen ajan vaatteita ja kaavoja on tosin vaikea löytää. Olen keräillyt Kotilieden pukuliitteitä 30-luvulta, mutta niissä on vain harvoin konkreettisia ompeluohjeita; sen sijaan upeita kuvia kyllä! Tilasin suurin toivein netistä Ruth S. Countrymanin ja Elizabeth Weiss Hopperin teoksen "Women's Wear of the 1930's with complete patterns", mutta tuumamittaisten pienoiskaavojen käyttäminen ei ole ihan yksinkertaista, joten en ole vielä rohjennut yrittää mitään kirjan ohjeilla. Wade Lavboissonnieren "Blueprints of Fashion - Home Sewing Patterns of the 1940's" on täynnä mielettömän ihania kuvia kaavapakkausten kansista, mutta pelkästään kuvien perusteella en osaa ommella mitään.


Taitava ompelija varmaan osaisi ommella jotain samantyylistä pelkkä kuva mallinaan... Mutta ompelijaapa onkin nykyaikana vaikea löytää! Vielä minun lapsuudessani 60 - 70-luvulla joka kylässä oli ompelija, jolla teetettiin vaikkapa tyttöjen joulu- ja kevätjuhlamekot. 70-luvulla edesmenneen anoppini vaatekaapissa on lukemattomia ompelijan valmistamia vaatteita; oli ihan tavallista teettää joka vuodenajaksi jokin uusi asu.


No, pelkkä kuvien katseleminen ja haaveileminenkin on tajuttoman ihanaa! Lapsena harrastimme siskojeni kanssa "valitsemista": otimme esiin Anttilan kuvaston tai vintiltä löytyneen 50 - 60-luvun taitteen muotilehden (jotka pikkusiskoni myöhemmin leikkeli paperinukeiksi, grrr...), ja jokainen sai valita esim. yhden puvun joka sivulta tai aukeamalta. Vieläkin voi(si)n kuluttaa tuntikausia vain katsellen vanhoja käsityö- ja muotilehtiä. Olen kiinnostuneempi arkisesta käyttömuodista kuin hienoista ja erikoisista luomuksista. Tietenkin iltapuvut ovat herttaisia, mutta meikäläinen tarvitsee sellaista enintään muutaman kerran elämässään.


Pari viikkoa sitten olin katsomassa esikoistyttäreni vanhojentansseja; aiempaa kokemusta minulla ei sellaisista ollutkaan. Valmistimme mielikuvituksekkaan puvun, jonka teemana oli meri värikkäine kaloineen. (Yritän saada siitä lähiaikoina kuvan neuleblogiini, tervemenoa katsomaan!) Mutkikkaita salonkitansseja seuratessani ajattelin kaihoisasti, miksei sellaisia tanssita enää! Mieleeni tulivat Jane Austenin kirjat...


Välillä olen niin suutuksissani nykyajalle, että suunnittelen siirtymistä menneisyyteen, jos ei muuten niin alkamalla käyttää yksinomaan vanhoja tai vanhojen mallien mukaan valmistettuja vaatteita... Esimerkiksi hatut pitäisi ehdottomasti saada takaisin! Vanhin tyttäreni tuunaa aivan upeita hattuja, ja häntä harmittaa, kun niille ei ole tarpeeksi käyttöä. Itse olen vakavissani harkinnut, että ryhtyisin käyttämään täyspitkiä pukuja sadan vuoden takaiseen tyyliin... En vain vielä ole saanut aloitetuksi - projektinhan pitäisi alkaa pukujen ompelulla!


Kerään myös vanhan ajan kodinhoitokirjoja. Niissä on paljon järkeviä neuvoja säästäväiseen ja omavaraisempaan elämäntapaan, joka minua myös viehättää vanhassa ajassa. (Ja muistakaa, rakkaat lukijat, että tämä ei ole vain nykyajan ihmisen nostalgiaa, vaan minä olen todella elänyt siinä ajassa ja tiedän, mitä se konkreettisesti on!) Kotimme on pitkälti sisustettu muutaman kymmenen vuoden ikäisillä huonekaluilla; mitään hienoa puusepän tekemää meillä ei ole, mutta sen ajan teollisetkin huonekalut tehtiin kestämään. Verhot ovat melkein kaikki 50 - 60-luvulta.


Vanhan ajan elämäntavan keskeinen piirre oli vilkas yhteydenpito naapuruston ja sukulaisten kesken. Siinä suhteessa on nykyään varsin vähän tehtävissä. Olen kuitenkin omalta osaltani pyrkinyt herättelemään ex tempore -kyläilyä naapureihin, ja onnistuimme jopa tänä talvena perustamaan käsityöpiirin, "ompeluseuran", joka kokoontuu läheisellä kylätalolla. Vielä yksi asia, johon olen päättänyt panostaa, on kirjeiden kirjoittaminen! Jos kirjoitan vaikkapa kaksi kirjettä kuukaudessa, sehän on vuodessa jo melkoinen määrä! Nuorena kävin vilkasta kirjeenvaihtoa, mutta se on valitettavasti päässyt hiipumaan. Nykyään ei tosin juurikaan kannata odottaa vastausta kirjeisiinsä... Ihmiset kyllä ilahtuvat tavattomasti kirjeistä, koska ne ovat niin harvinaisia, mutta harva jaksaa kirjoittaa takaisin.