Monday, February 12, 2018

Taitava tyttö ompelee?

Kun vanhin tytär aikanaan muutti kotoa, hän vei mennessään ompelukoneensa, hienon oranssin 70-luvun Evan. Löysimme tilalle tällaisen, lähes yhtä vanhan Husqvarnan, metallirunkoisen ja vielä Ruotsissa valmistetun. Kone on ollut koulukäytössä, ja siinä on muun muassa vauhdin hidastin, joka estää monta onnettomuutta. Edellisen koneen aikana opin jo vaihtamaan neulan, ja nyt olen opetellut irrottamaan pistolevyn ja puhdistamaan koneen sen alta - olen ylpeä itsestäni!


Ompeleminen ei ole minulle yhtä mieluisaa kuin neulominen ja virkkaaminen - jotenkin langat vain kiehtovat enemmän kuin kankaat, ja olen myös kärsimätön kaavojen kanssa... Vanhat ompeluoppaat ja kaavat miellyttävät silti silmää:


Ranskalaisen 50-luvun kaava.arkin pelastin paperinkeräyslaatikosta!


Vuonna 1945 julkaistu pieni "Ompeluopas" on Huutonetistä. Sen alkulauseessa todetaan, että ompelutaito on "aivan välttämätön nykyoloissa, jolloin uusia vaatteita ei saa, vaan vanhat on käytettävä mahdollisimman tarkkaan". Kirjan on saanut tai ostanut Maija Iso-Järvenpää Vammalasta 30. 11. 1945.

Keskellä avoinna olevan, 50-luvulta peräisin olevan "Tyttöjen oman ompelukirjan" ostin kirjaston poistomyynnistä. Muistan lainanneeni lapsena kirjastoautolta samanlaisen kirjan nukenvaatteiden ompelua varten!

Irja Teerisuon kirjoittaman oppaan "Taitava tyttö ompelee ja pukeutuu hyvin" on 60-luvulla omistanut ja muovittanut Eija
Komi -niminen tyttö. Nämä vanhoihin kirjoihin jääneet, entisistä omistajista kertovat muistot kutkuttavat uteliaisuuttani...

Teerisuon kirjoja minulla on useita, muun muassa tämä "Pukuompelu"-sarjan ensimmäinen osa:


Saan mielihyvää sen hillitynkauniista kansipaperista ja hieman kellastuneiden sivujen pukupiirroksista.

No comments: