Friday, April 06, 2018

Vanhat kotimaiset elokuvat

Tunnustaudun vanhojen kotimaisten elokuvien faniksi! Rakastin niitä jo 1970-luvulla, ennen kuin - ainakaan minun tietääkseni - niistä tuli harrastamisen arvoinen asia...


Osoitus huonosta maustani ja elokuvasivistyksen puutteestani lienee, että yksi minuun suurimman vaikutuksen tehneistä elokuvista oli "Laivaston monnit maissa"; Wikipedian mukaan ohjaaja Ville Salminen "totesi, että se on kamalimpia töitä, mitä hänen käsistään on lähtenyt"! Vuosikymmeniksi mieleeni jäi soimaan päähenkilön lausahdus: "Tervepä teille, laivaston vaivainen, seuraanne astuu (vai "saapuu"?) Taneli Taivainen!"Olen ollut heikkona merimiesasuihin viimeistään siitä lähtien, kun alle kouluikäisenä sain kultanappisen merimiespuseron ja -housut...

Itse elokuvaa en uskoakseni katsonut 1970-luvun jälkeen, ennen kuin muutama vuosi sitten näin sattumalta pätkiä lääkärin odotushuoneessa ja pari kuukautta sitten hoivakodissa, jossa olin työkokeilussa! Lapsena en tietenkään ymmärtänyt, että elokuvan kuvaus armeijassa harjoitetusta "sakinhivutuksesta" oli siloteltu versio: todellisuudessa pennalismi saattoi olla hyvin julmaa ja murtaa uhrin täysin.

Jopa perheen teinit katsovat vanhoja kotimaisia. Jokin aika sitten lempielokuva oli Maiju Lassilan "Nuori mylläri". Huono maku ilmeisesti periytyy, sillä Wikipedia väittää, että filmi "on luokiteltu kuuluvaksi Vaalan huonoimpiin"! "Kenraalin morsianta" arvostelijat eivät ilmeisesti lytänneet yhtä pahasti - minusta se taas on täydellinen rimanalitus, jonka tekee katselemisen arvoiseksi vain Elsa Turakaisen uskomattoman moderni anoppihahmo. Nämä filmit olen hankkinut omaan elokuvakirjastoomme. Tarkoituksenani on täydentää kotimaisten elokuvien kokoelmaa aina, kun jotakin tulee edullisesti vastaan.

Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailuja kuuntelin lapsena radiosta - lasten kanssa olemme kuunnelleet Pekka Lipposta äänikirjana. Kun lähikirjastoon ilmestyi tämä "Kalle-Kustaa Korkin seikkailut", se oli luonnollisesti saatava katsottavaksi! Hauska yhdistelmä puolivakavaa amerikkalaistyylistä agenttiseikkailua ja Pekka Lipposen koomista savolaista maatiaishahmoa tuo mieleen Jerry Cottonit. Se ei olekaan sattumaa: "uusi Outsider" Seppo Tuisku kirjoitti "alkuperäisen Outsiderin" perillisenä monet uudemmat Lippos- ja Korkki-tarinat ja kirjaili 70-luvulla Cottoneita!

No comments: